© Protsiuk

© Protsiuk

 

Іван Андрусяк  [ Україна ]

Іван Андрусяк народився 1968 року в українському селі Вербовець. Навчався на філологічному факультеті Івано-Франківського педагогічного державного інституту і в Національній академії державного управління при Президентові України. У 1990-ті роки спільно зі Степаном Процюком та Іваном Ципердюком заснував літературний гурт «Нова деґенерація», що мав помітний вплив на українську літературу. Перекладав українською польські, американські, англійські, грузинські й російські тексти.

Іван Андрусяк – автор цілої низки поетичних збірок. Найновішими серед них є «Книга трав, дерев і птахів» (2013) та «Серця приручених рослин: вибрана інтимна лірика» (2015). У 2005 році побачив світ його роман-новела «Вургун». Крім того, Іван видав збірку нарисів і літературно-критичних статей. Протягом останніх десяти років Андрусяк відомий передовсім як автор дитячих книжок. «Третій сніг» (2014), приміром, є почасти абсурдово-комічною історією про чорного дрозда Марка, який заради експерименту краде у ведмедів мед. Цю крадіжку береться розслідувати вовк Мелетій. Дрозда Марка переховує в себе їжак Петро. А ведмедів тим часом ловлять люди, аби продати їх до зоопарку. Тоді звірі збираються разом, і їм щастить визволити маленьку ведмедівну Оленку, яка, хоч і пошкодила зір, завдяки своїм друзям уcе-таки навчилася читати за шрифтом Брайля. Книга «Третій сніг» у 2014 році потрапила до довгого списку BBC Children’s Books. Видання «Чупакабра та інші зайчики. Усе солодший сад» – це дві поетичні збірки. Перша сповнена гострого сміху й веселих витівок, а друга за допомогою поетичних образів переповідає про прогулянки батька з маленькою донькою. У «Зайчиковому Різдві» (2014) маленьке зайченя потерпає від холоду й зимової пітьми. Святий Миколай приносить йому сонячний подарунок, тому зайченя зі своїми лісовими друзями може весело провести Різдво. На цьогорічному фестивалі автор збирається презентувати книгу «Стефа і її Чакалка».

Твори Івана Андрусяка відзначено численними преміями й перекладено дванадцятьма мовами. Повість «Вісім днів із життя Бурундука» дуже чуттєво і з гумором висвітлює проблеми сучасних школярів. У 2013 році книга потрапила до відомого каталогу найкращих дитячих книжок «White Raven» і набула неабиякої популярності. Андрусяк є членом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. Працює головним редактором у видавництві «Фонтан казок». Живе в українському місті Березань.

 

Бібліографія

 

Третій сніг, 2014

Hearts of Hand-reared Plants, 2015

Chupacabra and Other Bunnies, 2015