© Hartwig Klappert

Любко Дереш [ Україна ]

Любко Дереш народився 1984 року у Львові. Закінчив економічний факультет Львівського університету. Є автором кількох романів та численних оповідань. Разом з Юрієм Андруховичем та Сергієм Жаданом вважається одним з найвідоміших представників пострадянської української літератури. У своєму другому романі «Культ» він описує життя молодого покоління українців після розпаду СРСР. Вони експериментують з наркотиками, цікавляться практиками розширення свідомості та вдаються до різноманітних окультних ритуалів, однак незважаючи на заперечення минулого їм не вдається відшукати цінності, які стали б для них важливими. У цьому тексті Дереш здебільшого згадує життя 1990-х років, описуючи вигадане карпатське містечко Мідні Буки та вторгнення в нього західної поп-культури. «Нам здавалося, що американська культура промовляла тільки до нас, неначе ми застрягли в «американському віці», коли будинки руйнували ззовні… і лише подорослішавши ми помітили, що ця культура інфікувала всі канали комунікації». Романи Дереша наслідують фантастичні твори та літературу жахів Г. Ф. Лавкрафта, Едґара Аллана По, Амброуза Бірса та Стівена Кінґа й мають численні посилання на творчість сучасних та класичних українських письменників.

Свій перший роман під назвою «Поклоніння ящірці» Дереш написав у віці 16 років. Вперше він вийшов друком у 2004 році. Його дія також відбувається в Мідних Буках. У цьому тексті, надихнувшись піснями Джима Моррісона Celebration of the Lizard та The Wall гурту Pink Floyd, Дереш розповідає історію першого кохання та завершення безтурботного дитинства на стику реалій пострадянської України та західної поп-культури. У романі «Намір!», події якого теж відбуваються в Мідних Буках, розповідається про хлопця, котрий у одинадцятирічному віці дізнався, що володіє феноменальною пам’яттю. Його надзвичайна здібність не лише дозволяє йому подорожувати у своїй уяві крізь час і простір, але й перетворює його на замисленого аутсайдера, який цікавиться лише науковими працями про час і свідомість, доки не закохується в художницю. ««Намір!» — це приклад того, що можна назвати «гіперактивною літературою», яка розквітає диким цвітом на теренах Східної Європи. Тепер вже нікому не захочеться нової Холодної війни, адже інакше нам не вдасться насолоджуватися такими книжками, на тлі яких «Вологі землі» Шарлотти Роше видаються жалюгідною, засохлою болотною квіткою» (Die Welt).

Твори Дереша перекладалися російською, польською, італійською, вiрменською та іншими мовами. У 2005 році він презентував свій роман «Культ» на Ляйпцизькому книжковому ярмарку. Мешкає у Києвi.

 

Бібліографія

 

Kult

Suhrkamp

Frankfurt a. M., 2005

[Ü: Juri Durkot und Sabine Stöhr]

Die Anbetung der Eidechse oder Wie man Engel vernichtet

Suhrkamp

Frankfurt a. M., 2006

[Ü: Maria Weissenböck]

Intent! Oder die Spiegel des Todes

Suhrkamp

Frankfurt a. M., 2008

[Ü: Maria Weissenböck]

Trochi pitmi

Klub simejnogo dozwillja

Charkiw, 2011

Golowa Jakowa

Klub simejnogo dozwillja

Charkiw, 2011

Ostannja ljubow Asuri Macharadscha

Nora-Druk

Kiew, 2013

Spustoschennja

Anetta Antonenko

Lwiw, 2017

© internationales literaturfestival berlin