© Hasti Oostinga

© Hasti Oostinga


Мілена Баїш  [ Німеччина ]

Мілена Баїш народилася 1976 року в Бохумі, а зростала у Вупперталі. Від 1998-го до 2000 року відвідувала сценарну академію при Берлінській академії німецького кіно й телебачення.

У 1997 році дебютувала як письменниця, опублікувавши книгу «Історії дружби». Її перший і на сьогодні єдиний молодіжний роман «Квіти в животі» вийшов друком 2007 року. У ньому змальовано світ п’ятнадцятирічної Майї й дуже тонко розкрито проблематику дорослішання та першого кохання. Тим часом у центрі першого дитячого роману авторки «Антон пірнає» (2010) перебуває хлопчик, якому проведені разом із бабусею та дідусем канікули видаються неймовірною пригодою. Однак спочатку, коли він прибуває до них, не відбувається нічого неймовірного. Басейну немає, у каламутному озері теж спокійно, аж доки Антон не знайомиться з рибою, яку називає Піраньєю. У цій історії Баїш зосереджує увагу на щоденних страхах та їхньому подоланні. «Антон пірнає» є гротескним, сповненим гумору й водночас дуже образним твором. 2011 року книга була відзначена Німецькою дитячою літературною премією. “Іронічна версія пригодницької історії” й “захоплююча оповідна манера” – саме ці дві особливості твору справили найбільше враження на членів журі. У книзі «Антон пояснює» (2012) Баїш продовжує розповідати цю саму історію. Названа книга також відзначається напрочуд тонкою оповідною тональністю, що поєднується з гротескним гумором. Антонове бажання отримати «Рулейси», тобто кросівки з роликами, знову втягує його в пригодницьку історію. Баїш будує оповідь довкола теми інакшості. Інакшість Антона полягає в тому, що його батьки мають значно менше грошей, аніж батьки однокласників. «Антон пірнає» й «Антон пояснює», попри доволі вільну оповідну манеру, є книгами, що серйозно висвітлюють повсякденне життя дітей та їхні проблеми. Однак назвати книги авторки “творами про проблеми” було б неправильно. Це швидше гарна дитяча література: маючи талант пильного спостерігача, вміючи співчувати, Баїш знаходить для відображення бажань та проблем своїх юних героїв влучні літературні образи. Своїми книгами «Антон пірнає» та «Антон пояснює» Баїш надала сучасній німецькій дитячій літературі унікального звучання.

Окрім книжок для юної читацької аудиторії, Баїш пише також сценарії для фільмів і телебачення, включно зі сценаріями для дитячих вистав та радіоп’єс. У 2013 році її вистава «Принцеса і П’єр» виграла Берлінську премію дитячого театру від театру «Гріпс», а у 2014-му – Мюлльгаймську премію дитячих вистав. Роком пізніше концепція серіалу «Вогненні друзі, будь ласка, приходьте!», розроблена авторкою спільно з берлінським продакшном «Mafilm», отримала підтримку ініціативи «Особливе дитяче кіно». Мілена Баїш живе в Берліні.

 

Бібліографія

 

Freundschaftsgeschichten, 1997

Blumen im Bauch, 2007

Weltbeste Freunde für immer, 2007

Anton taucht ab, 2010

Anton macht’s klar, 2012