© Kierok

© Kierok

 

Нікола Маджіров  [ Македонія ]

 

Нікола Маджіров народився 1973 року в македонському місті Струмиця. Під час Балканської війни його родина мала рятуватися втечею.

Закінчивши навчання в Скоп’є, він у 1999 році видав книгу «Зачинений у місті». Цей дуже вдалий твір дозволив письменникові здобути премію «Studentski zbor» за найкращий дебют. У тому ж таки році було опубліковано другу книгу письменника за назвою «Десь ніде». Ця поетична збірка отримала премію Ацо Караманова. У 2004 році вийшла антологія «У місті, десь», а через три роки третя поетична збірка автора «Рухомий камінь», яка принесла Маджірову престижну премію братів Міладінових і премію Хуберта Бурди. Після цього письменника, якого називали маяком сучасної македонської літератури, критики стали вважати одним із найяскравіших поетів Європи. Поезія Маджірова вражає своєю легкістю. Вона грає з повсякденними явищами, деконструюючи їхні значення й пов’язані з ними асоціації. Усе задля того, аби поставити під сумнів усталені схеми мислення й відкрити нові світи сенсу. «У рядках його поезії розгортаються тимчасова меланхолійна топографія, нестабільна ідентичність, із цих спогадів, місць і не-місць неможливо скласти цілісну історію…» – так характеризує поезію Маджірова німецька письменниця Уляна Вольф. «…Однак у Ніколи Маджірова все ж таки простежується потяг до безперервності, це безперервність мандруючих імен, рухомість мови й історії, усвідомлення того, що історія належить багатьом, а мова також належить “іншим”». Його праці було перекладено понад тридцятьма мовами. Німецькою вони виходили в літературних часописах «Akzente», «Wespennest», «Manuskripte» та «Lichtungen». У 2016 році побачила світ збірка «Те, що ми говоримо, бере нас у полон». Це була одна з 22 публікацій у рамках Міжнародних поетичних ночей у Гонконзі у 2015 році.

На основі його поезій у Загребі й Софії було знято два короткометражних фільми. У 2008 році джазовий композитор Олівер Лейк, відомий своєю співпрацею з Бйорк і Лу Рідом, поклав в основу однієї зі своїх композицій поезії Маджірова. Маджіров працює для македонського інтернет-видання «Blesok», є координатором міжнародної мережі «Lyrikline», пише есеї й займається перекладацькою діяльністю. Перебував на стипендіях у Відні (2005), Граці (2007), Айові (2008), Мюнхені (2009), Брюсселі (2014) та Парижі (2016). Він є гостем берлінської мистецької програми DAAD.

 

Бібліографія

 

Versetzter Stein, 2011

Remnants of Another Age, 2011

Lo Que Dijimos Nos Persigue, 2013

Rester Från Ett Annat Sekel, 2013

What We Have Said Haunts Us, 2016