Jakub Małecki @ Mikołaj Starzyński

 

Якуб Малецький [ Польща ]

Польський письменник і перекладач Якуб Малецький народився в Коло в 1982 році. Він вивчав економіку в Познані, а потім кілька років працював у банку. Він розпочав свою літературну кар’єру в 2007 році, коли його перше оповідання «Dłonie» (tr: Руки) було опубліковано в журналі «Science Fiction, Fantasy i Horror». Інші твори публікував у «Nowa Fantastyka», «Magazyn Fantastyczny», «Lśnień», «Przekrój», «Piśmie» та ін., а також в антологіях і збірках оповідань. Перша антологія з п’яти оповідань і короткого роману була опублікована в 2008 році під назвою «Błędy» (помилки). У романі жахів розповідається про появу таємничого старого в Познані та низку таємничих смертей, які відбуваються одна за одною. Того ж року вийшов друком другий роман автора «Przemytnik cudu». Роман також був написаний як у жанрі жахів, так і у фентезі, а дія відбувається на вулицях Познані. У 2009-2013 роках він написав ще три романи та коротку прозу. У цей період Малецький залишив роботу в банку, щоб присвятити себе виключно літературній праці. У 2011 році вийшов роман «Джозеф» (англ. Joseph), який написаний у стилі фентезі та містить посилання на твори Джозефа Конрада. За цей роман Малецький був номінований на премію Януша Зайделя. Відомий роман Малецького «Dygot» (тр. Тремтіння) був опублікований у 2015 році та був номінований на Центральноєвропейську книжкову премію Angelus, а через рік отримав премію Єжи-Жулавського (Золоту нагороду).

У наступні роки Малецький звернувся до реалістичної літератури. Роман «Ślady» (tr. Traces) вийшов у 2016 році та був номінований на престижну літературну премію Nike. Роман «Rdza» (2017; tr: Rust) розповідає історію польської сім’ї, яка зазнає жахливої ​​долі впродовж поколінь: починаючи від бабусі Тосі, яка є свідком вторгнення вермахту до Польщі на початку війни, і закінчуючи її сімома -річний онук Шимек, батьки якого загинули в автокатастрофі 2002 року. Життя сім’ї позначене смертю і загибеллю – вимушене переселення, погроми, самогубства, жодного разу не бачать виходу із ситуації. Тлом цих жахів є маленьке містечко Хойни. Депресивна історія представлена ​​динамічно – у коротких ключових реченнях більша частина історії розповідається лише сугестивно та навіть хаотично. Якуб Малецький переплітає оповідний матеріал у фугу з екзистенційними темами війни, кохання та зради.

У 2019 році Малецький опублікував романи «Historie podniebne» («Небесні історії») та «Горизонт» («Horizont»). Нещодавно він опублікував роман «Święto ognia» (2021; tr: Свято вогню), інтимну історію про перетин кордонів і ціну, яку потрібно заплатити.

Окрім письменницької діяльності, він також перекладає літературні твори з англійської на польську, зокрема серію фантастичних творів. Автор живе у Варшаві.

[http://www.jakubmalecki.pl]

 

Бібліографія

 

Dżozef          

W.A.B.

Warszawa, 2011

 

Dygot            

SQN

Kraków, 2015

 

Rdza

SQN

Kraków, 2017