© Борис Херсонський

 

Борис Херсонський  [ Україна]

Борис Херсонський народився в 1950 році в Чернівцях, Україна, вивчав медицину в Івано-Франківську та Одесі. Спочатку працював невропатологом, а потім психологом і психіатром у державній лікарні в Одесі. У 1996 році Херсонський отримав призначення на кафедру психології в Одеському національному університеті, а з 1999 року обіймає посаду завідувача кафедри клінічної психології. В даний час він є президентом Київського інституту сучасної психології та психотерапії. Окрім написання наукових статей на такі теми, як глибинна психологія та сімейні конфлікти, Херсонський також продовжує сімейну літературну традицію, започатковану його дідом, дитячим неврологом, який писав сатиричні вірші під псевдонімом “Ро”, і продовжену його батьком Григорієм Херсонським, який опублікував книги поезії у 1949 та 2004 роках.

Борис Херсонський опублікував свої перші вірші ще під час навчання в університеті. До і під час перебудови був учасником руху самвидаву, який поширював альтернативну, нонконформістську літературу неофіційними каналами. Його твори публікувалися в муніципальній пресі Одеси, а також за кордоном у літературних журналах та антологіях. Офіційний літературний дебют Херсонського відбувся в 1993 році з книгою “Восьма частина”. Чотири роки по тому він опублікував “Семейный архив” (англ. “Family Archive”, 2006), історію, розказану у віршах. Книга була видана в Москві (2006), а також в Австрії. Автор розповідає історію російсько-єврейської родини на тлі трагедій 20-го століття. Критик у журналі “Фальтер” порівняв твір Херсонського з віршованим романом “Євгеній Онєгін” (1825) російського письменника Олександра Пушкіна: “Його неримовані вірші то заглиблюються в найдрібніші деталі побуту, то розширюються до філософських роздумів афористичної стислості”. У 2014 році книга була перекладена нідерландською мовою у видавництві “Пегас”. Українське та чеське видання з’явилися у 2016 та 2018 роках відповідно.

Вплив навчання Херсонського як психолога очевидний не лише в його чітких, поетичних діагнозах, але й у його першочерговій увазі до людей. Після його численних інших публікацій у 2014 році вийшла збірка поезій “Missa in tempore belli/Messa vo vremena vojny” (укр. Меса в часи війни), в якій Херсонський описує свої враження від революції на Майдані. За нею через рік послідував “Відкритий щоденник”, “публічний щоденник” про українську кризу, який зосереджується, зокрема, на Одесі. У лютому 2015 року Херсонський заявив в інтерв’ю, що покине Одесу, якщо місто буде окуповане. Увечері того ж дня біля його будинку стався теракт. У 2018 році він опублікував книгу “Одесская интеллигенция” – освідчення в любові до портового міста та його мислителів і поетів. У книзі представлена абсурдна проза в сатиричній формі, що описує життя поета, який втрачає розум через любов до одеської інтелігенції. Друга частина книги – збірка віршів Херсонського, присвячених місту. У 2019 році вийшла збірка “Вклонитися дереву”, до якої увійшли тексти, написані Херсонським українською мовою або перекладені Сергієм Жаданом, Володимиром Тимчуком та Олегом Гончаренком.

Літературна творчість Херсонського відзначена багатьма нагородами, зокрема стипендією імені Й. Бродського (2008), премією поетичного фестивалю “Київські лаври” (2008), спеціальним призом журі фестивалю східноєвропейської літератури “Літераріс” (2010), австрійською премією імені Г. Гартмана (2014), премією імені Ю. Шевельова (2016) Українського ПЕН-центру, а також літературною премією імені Максиміліана Кирієнка-Волошина (2019) за одеські щоденники. Автор живе в Одесі та Києві.

 

Бібліографія

 

Семейный архив

Новое литературное обозрение, 2006

 

Площадка под застройку

Новое литературное обозрение

Москва, 2008

   

Вне ограды

Наука

Москва, 2008

 

Мраморный лист

Арго-риск

Москва, 2009

 

Спиричуэлс

Новое литературное обозрение

Москва, 2009

 

Пока не стемнело

Новое литературное обозрение

Москва, 2010

 

Пока еще кто-то

Спадщина-Інтеграл

Київ, 2012

 

Кладезь безумия

Спадщина- Інтеграл

Київ, 2012

 

Кабы не радуга

Фоліо

Харків, 2015

 

Открытый дневник

Дух і Літера

Київ, 2015

 

Клаптикова Ковдра

Дух і Лутера

Київ, 2016

 

Вклонитися дереву

Видавництво Старого Лева

Львів, 2019