©Filipov Oleksiy

Марина Гримич  [ Україна ]

Марина Гримич народилася у 1961 у Києві. Навчалася на слов’янській філології Київського державного університету ім.Тараса Шевченка, захистила кандидатську дисертацію в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім.М.Т.Рильського АН УРСР, працювала у багатьох ВНЗ України, викладала у київському університеті ім.Тараса Шевченка, а також в університеті Альберти в Едмонтоні, в Канаді, де мала дослідницьку стипендію у період з 2007 до 2010. Потім до 2016 була завідувачкою відділу, провідною науковою співробітницею Науково-дослідного інституту українознавства при міністерстві освіти і науки України. Ще студенткою вона почала перекладати зі словенської, сербо-хорватської та македонської. Тоді ж вийшли друком її перші вірші у часописах «Дніпро» і «Жовтень». Від 2000 року вона написала 17 романів, одну новелу, одну науково-популярну книгу, три переклади, а також численні журналістські та літературні тексти. «Наприклад, вважаю, що я не геніальна письменниця, але дуже добре володію ремеслом. Важливо написати не що, а як. […] Є й альтруїстична мета: хочу, щоб люди читали українською мовою. Для цього треба писати цікаво».

Марина Гримич часто обирає для своїх книг історичні постаті або теми і спонукає таким чином з гумором дивитися на українську сучасну дійсність. Її книги розраховані на широке коло читачів. У книзі «Варфоломієва ніч» (2002) вона описує події під час регіональних виборів у пострадянській країні і показує жадобу влади та схильність до інтриг одного з корумпованих кандидатів. Крім романів на політичну тематику Гримич пише жіночу прозу. Великий вплив на її літературну творчість мають спостереження і знання, які вона здобуває під час етнологічних експедицій.

Гримич опублікували п’ять монографій на наукову тематику, два підручники і понад 200 наукових і популярно-наукових статей.

У 2004 Гримич заснувала видавництво «Дуліби», яке спеціалізується на сучасній українській літературі і наукових працях з етнології. У 2004 і 2005 це видавництво отримало спеціальні відзнаки Львівського форуму видавців. Книги цього видавництва регулярно потрапляють до коротких списків нагороди «Книга року».

Марина Гримич заснувала українську школу прикладної антропології.

За свою творчість Гримич отримала Першу премію літературного конкурсу «Коронація слова». Вона – член Спілки письменників Україних і Національної спілки краєзнавців України. З 2007 року вона є членом Канадської спілки етнологів.

Марина Гримич живе у Києві.

 

Бібліографія

 

Ти чуєш, Марго ?

Awers

Львів, 2001

 

Варфоломієва ніч

Кальварія

Львів, 2002

 

Магдалинки

Кальварія

Львів, 2003

 

Егоїст

Кальварія

Львів, 2003

 

Мак червоний в росі

Дуліби

Київ, 2005

 

Фріда

Дуліби

Київ, 2006