© privat

© private

 

Максим Прасолов  [ Україна ]

Український автор і видавець Максим Прасолов народився 1976 року в Чернівцях. Навчався в Московському державному університеті управління та в Стокгольмській школі економіки. Прасолов є засновником київського видавництва «Nebeskey».

Над своїм графічним романом у трьох книгах «Даогопак» Максим Прасолов працював від 2012 до 2016 року спільно з художником Олексієм Чебикіним та співавтором Олегом Коловим. Маючи на меті відродження популярності українського козацтва, автор опрацьовував сюжети української історії та міфології. При цьому козаки ставали, так би мовити, сучасними національними героями: “Козак має асоціюватися в уяві читача з благородними героями й майстрами бойових мистецтв, він має стояти поруч із американськими супергероями, самураями, китайськими майстрами кунг-фу й мушкетерами – тобто стати відомим на цілий світ національним героєм”.

Серія «Даогопак», що її вважають “першим графічним романом-блокбастером” в Україні, розповідає історію молодого козака, який, наслідуючи китайського монаха із Шаоліня, обертається на характерника – мага й цілителя запорозьких козаків. Коли мирне життя опинилося під загрозою, він вирушає рятувати єдиного спадкоємця чоловічої статі турецького султана. У першій книзі трилогії «Даогопак, І: Анталійська гастроль» (2012) головний герой під виглядом мандрівного артиста проникає до султанського палацу в Анталії. На допомогу йому приходить японський ніндзя, який охороняє султанового сина. Персонаж є ремінісценцією українських козаків, які служили при дворі японського імператора охоронцями. Першу книгу трилогії «Даогопак» у 2012-му було визнано в Україні книгою року. У другій книзі «Даогопак, ІІ: Шляхетна любов» (2014) любов молодого козака, який повернувся з Анталії, до японської дівчини-ніндзя зазнає різних випробувань. У третій книзі «Даогопак, ІІІ: Таємниця Карпатського Мольфара» козак вирушає на лицарський турнір, де зустрічає чудотворця, який охороняє таємницю Карпат.

В інших проектах свого видавництва Прасолов також висуває на передній план модернізовану форму українських героїчних міфів. У 2013 році Максим видав графічну новелу Олександра Ком’яхова «Чуб». У ній ідеться про пригоди козака Чубенка, який перетинає всесвіт у космічному кораблі, що має форму українського тризуба.

Максим Прасолов є прес-секретарем фінансової групи «Фінанси та Кредит» і партнером незалежного інтернет-каналу spilno.tv, що від 2013 року критично аналізує всі політичні події в Україні. Крім того, від 2015 року він є провідним експертом Центру моніторингу ринку праці (LMMC) в Україні.

Максим Прасолов живе в Києві.

 

Бібліографія

 

DaoHopak, I: Анталійська гастроль, 2012

DaoHopak, II: Шляхетна любов, 2014

DaoHopak, III: Таємниця карпатського мольфара, 2016