© Andrij Kuzmin

Сашко Дерманський  [ Україна ]

Сашко  Дерманський народився 1976 року на Київщині. Пише дитячі казки, повісті та фантастичні оповідання. Закінчив педагогічний університет ім. Драгоманова. З 2001 до 2011 року працював редактором дитячого журналу «Стежка». Перший художній твір Дерманського під назвою «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», що вийшов друком у 2004 році, було перевидано п’ять разів. Першу частину його трилогії «Чудове чудовисько» (2006) також спіткав успіх, і на сьогодні вона вже має дев’ять перевидань. У цьому творі розповідається історія знайомства маленької дівчинки Соні з чудовиськом Чу. Оскільки чудовиську ніколи не доводилося дружити з дітьми, то тепер воно протягом кількох місяців змушене завоювати прихильність семи людей. Інакше на нього чекає вигнання. Чу та Соня переживають багато пригод і небезпек, однак виявляється, що їхня щира дружба здатна творити дива.

Твори Дерманського рекомендовані Міністерством освіти України для читання в молодшій і середній школі. Він опублікував 22 книжки, записав 3 аудіокнижки та видав дві інтерактивні книги для дітей. «Я обожнюю дітей. Мені подобається дитячий сміх. Це найпрекрасніша музика на світі. Мені подобається бачити, як у дітей світяться очі. Це розумне світло означає нові пригоди й починання», — пише про себе автор.

Дія його твору «Крамничка тітоньки Мальви» (2014) розгортається в передріздвяний час. Маленький Тишко має впоратися зі складним завданням: за допомогою чарівної книжки врятувати Різдво й подарунки від підступного пана Крука та його господині Мряки. У книжці під назвою «Жменька тепла для мами» (2017) для дітей від 5 до 10 років дівчинка Влада протистоїть силам зла. На її місто наклали закляття холоднечі, і ніхто з його мешканців вже не пам’ятає літа. Маленька дівчинка вирушає на пошуки джерела морозу, щоб врятувати свою матір і решту міста від тиранії.

Дерманський виступив співавтором сценарію до кінострічки «Сторожова застава» за мотивами роману Володимира Рутківського, яка з’явилася у прокаті восени 2017 року. З 2008 року є автором програми «Маріччин кінозал» на телеканалі «1+1». Серед інших нагород відзначений дипломами конкурсів «Коронація слова» (2003, 2004), «Дитячий портал» (2006, 2008) та «Золотий лелека» (2007). Мешкає в Києві.

 

Бібліографія

 

Володар макузі, або Пригоди вужа Ониська, Стрічка Вінниця, 2004

Чудове чудовисько, Київ, 2006

Крамничка тітоньки Мальви,2014

Маляка – принцеса Драконії , 2015

Шменка тепла для мами. Київ, 2017