© Demenok

© Demenok

 

Євген Деменок  [ Україна ]

Український письменник, культуролог і публіцист Євген Деменок народився в Одесі 1969 року. Навчався в Києво-Могилянській бізнес-школі (Київ), де здобув диплом магістра ділового адміністрування (МБА). Відкрив у Одесі мережу дитячих кафе й центрів позашкільної освіти.

У своїх публікаціях Деменок зосереджується передовсім на рідному місті Одеса, зокрема на житті й творчості письменників та художників «Одеської плеяди». Його книга «Ловець слів» є збіркою афоризмів, спостережень та мовних експериментів. У ній автор обігрує дотепні елементи одеської мови, добре відомі багатьом російськомовним людям передовсім завдяки тому, що їх вживає сатирик і письменник Михайло Жванецький. Цей вид гумору можна схарактеризувати як свого роду кепкування з людських недоліків і соціальних та політичних помилок.

Збірка оповідань за назвою «Казус Бені Крика» (2005), над якою Деменок працював протягом трьох років, відсилає читача до постаті Бені Крика, головного героя «Одеських оповідань» Ісака Бабеля. Тут автор знову ж таки з притаманним йому гумором розповідає про реальні й вигадані постаті легендарного одеського світу.

У 2016 році Євген Деменок опублікував свою найновішу книгу «Вся Одесса очень велика». У цьому культурологічному й біографічному дослідженні йдеться про тих, хто народився, навчався й працював в Одесі, а потім став широко відомим за кордоном. «Очевидно, одесити їдуть геть, аби повернутися назад у променях слави. Тим часом повертаються вже не вони, а саме ця слава. Якраз повернення її, цієї слави, мене й цікавить».

Займаючись журналістською діяльністю, Євген Деменок водночас колекціонує твори мистецтва. У 2012 році він написав низку статей і нарисів про митців, які так чи інакше були пов’язані з Одесою, приміром, про Леоніда Пастернака, Франца Рубо, Василя Кандинського, Михайла Ларіонова, Наталю Гончарову та інших. Здійснивши величезну дослідницьку роботу в архівах Праги, Деменок написав книгу про «батька російського футуризму» Давида Бурлюка, а також його братів і сестер, які були причетні до російського авангарду. Книга «Нове про Бурлюків» (2013) знайомить читача насамперед з ранніми роками життя митця, що досі були недостатньо досліджені й висвітлені. Крім того, у ній подано неопубліковані фотографії та поезії Бурлюка.

Деменок пише для газет і журналів в Україні, Росії, Ізраїлі, США, Чехії, Канаді, Кіпрі та Греції. Він є одним із засновників літературної студії «Зелена лампа», а також філософського клубу «Філософський пароплав» при Всесвітньому клубі одеситів. За свою книгу «Нове про Бурлюків» письменник у 2014 році отримав муніципальну премію імені Паустовського.

Євген Деменок проживає в Одесі.

 

Бібліографія

 

Ловец слов, 2012

Казус Бени Крика, 2015

Вся Одесса очень велика, 2016