© Sigurjón Ragnar

Еміль Гьорвар Петерсен  [ Ісландія ]

Ісландський поет і фантаст Еміль Гьорвар Петерсен народився у 1984. Він вивчав літературу та культурологію, а також отримав диплом магістра видавничої справи і бакалавра з порівняльного літературознавства. Свою літературну творчість він почав із віршів. У 2007 вийшла збірка «Gárungagap». У 2008 він видає збірку «Refur» (укр. «Лисиця»; англ. «Fox») – своєрідну ліричну енциклопедію про лисиць. В ісландській мові є три слова на позначення лисиці: refur, lágfóta, tofan. Перше з них найкраще відображає різноманітні міфологічні та культурологічні шари уявлень про лисицю в ісландській культурі. На відміну від інших мов у ісландській лисиця частково переймає роль вовка із казок братів Ґрімм. Це одночасно і аристократична істота, і шахрай, здатний на підлещування і навіть більше — Гьорвар Петерсен у своїх віршах торкається усіх відтінків значення слова «refur» в ісландській свідомості.

Після публікації обох збірок віршів Гьорвар Петерсен почав працювати над трилогією про нордичних богів, які вижили після битви кінця світу Раґнарок, але втратили владу. Книга «Saga eftirlifenda» («Сага про тих, які вижили») вийшла друком поміж 2010 і 2014. У 2016 він опублікував фантастичний детектив «Víghólar» (2016; англ.: «Crimson Hills»), суміш нордичного нуару, жахів і урбаністичного фентезі. Права на екранізацію придбав найбільший ісландський продюсер, у цій серії вийшли ще дві книги «Sólhvörf» (2017; англ.: Solstice) і «Nornasveimur» (англ.: Witchfires), зараз автор працює над четвертою частиною, загалом серія складатиметься із п’яти книг. У цих текстах чимало ельфів, тролів, духів, перевертнів, монстрів та інших фантастичних істот, які можуть спілкуватися з надприродніми силами – медіумів, ясновидців, відьом і чарівників. Берґрун Буадоттір – одна із них, і вона втомилася від своєї роботи. Бра Бякрадоттір – її донька. Серія розповідає не лише про чарівних істот та таємниці ісландського фольклору, а і змальовує драматичні стосунки між матір’ю і донькою з усіма їхніми труднощами, сподіваннями і мріями.

Гьорвар Петерсен організував чимало літературних подій, присвячених фантастиці та фентезі, виступав на численних міжнародних конференціях і конгресах, зокрема на Worldcon, Swecon та ICFA (International Conference on the Fantastic in the Arts). Він представляв Ісландію та Рейк’явік на міжнародному літературному фестивалі у 2015, працював разом із офісом Рейк’явік – місто літератури ЮНЕСКО і написав цілу серію літературознавчих праць про наукову фантастику та фентезі.

Гьорвар Петерсен живе в Ісландії.

 

[http://emilhpetersen.com]

 

Бібліографія

 

Gárungagap

Nykur

Reykjavík, 2007

 

Refur

Nykur

Reykjavík, 2008

 

Höður og Baldur

Nykur

Reykjavík, 2010

 

Heljarþröm

Nykur

Reykjavík, 2012

 

Níðhöggur

Nykur

Reykjavík, 2014

 

Ætar kökuskreytingar

Partus

Reykjavík, 2014

 

Víghólar

Bjartur & Veröld

Reykjavík, 2016

 

Sólhvörf

Bjartur & Veröld

Reykjavík, 2017

 

Nornasveimur

Bjartur & Veröld

Reykjavík, 2018

 

 

UKRAINISCH

 

Лисиця

Крок

Тернопіль, 2014

[Переклад: Ганнa Яновська]