© Andre Rafel

Тая Найденко  [ Україна ]

Тая Найденко народилася у 1982 в Одесі. Після школи вона вивчала юриспруденцію, філологію, а також спробувала себе у технічних спеціальностях, але так і не закінчила навчання. Вона працювала у комунальному господарстві, потім у відділенні кадрів телефонної станції, у реєстратурі одеського моргу, аналітиком у програмістській фірмі, і врешті-решт стала журналісткою. Якими би різними усі ці діяльності не здавалися, їх об’єднує одне: «Насправді це завжди була одна і та ж робота, яка мені добре вдається – робота з текстами».

Починаючи від 2015 року Тая Найденко зосередилася на створенні журналістських текстів та есеїв. Вона почала вести блог на фейсбуці, а після успіху багатьох постів у інтернеті стала колумністкою видання «Артикул», «Гостинная», «Каштан», а починаючи з 2018 стала журналісткою тижневика «Одесская жизнь».

Найденко почала писати вірші ще у дитинстві. Починаючи з 2002, вона регулярно виступає із літературними читаннями у рідному місті. Її вірші публікуються онлайн і у друкованих виданнях в Україні та за кордоном. У 2019 вона опублікувала свою першу збірку віршів «Все дано», у якій зібрані вірші, написані у період від 2013 до 2018. Стилістика та поетична енергетика цих текстів нагадує поезію так званої «срібної доби» російської поезії, чільними представниками якої є Лев Ґумільов, Анна Ахматова та Осип Мандельштам. У текстах ідеться насамперед про Одесу, але не про кліше міста гумору чи поштівки із зображенням пляжів на Чорному морі. Хоча море відчувається між рядками. Ці вірші є наче відображенням сучасної Одеси, чимось на кшталт сучасного епосу, у якому міф сучасного міста створює себе сам. Літературний критик Юрій Володарський написав про ці тексти: «Її вірші раціональні, конкретні, логічні, сповнені іронії та самоіронії, а також тонкого і влучного гумору. Іноді вони демонстративно відкриті. Іноді журналістські, з виразною нонконформістською позицією. Її поезія підкреслено жіноча – у сенсі тем і способу бачення світу. Але це в жодному разі не жіноча література. Вірші Найденко такі ж, як і вона сама – різкі, гострі, вперті».

Авторка живе і працює в Одесі.

 

Бібліографія

 

Всё дано

Бондаренко

Одесса, 2019

 

Vsjo dano

Bondarenko

Odessa, 2019