@ Marta Waschuk

 

Вахтанґ Кебуладзе   [ Україна ] 

Український філософ, письменник та перекладач Вахтанґ Кебуладзе народився у 1972 році у Києві. У період із 1989 до 1994 він вивчав філософію в університеті імені Тараса Шевченка у Києві і завершив навчання дипломною роботою про Іммануїла Канта і російську релігійну філософську думку. До 1997 року він навчався в аспірантурі у тому ж університеті, де у 1998 став молодшим науковим співробітником, захистивши кандидатську дисертацію на тему «Інтерсуб’єктивність Гуссереля як трансцедентальне тло для феноменологічної концепції досвіду А.Шютца». Завдяки стипендії програми DAAD Кебуладзе протягом періоду з 1998 до 2000 проходив практику на філософському факультеті і на факультеті соціології університету міста Констанц. Потім він до 2005 був асистентом на кафедрі філософії університету імені Тараса Шевченка у Києві, а потім, від 2006 до 2017 – професором цього ж внз. У 2012 він захистив докторську дисертацію на тему «Концепція досвіду у трансцедентальній феноменології». Його книга есеїстики «Чарунки долі» (2016) була нагороджена премією імені Юрія Шевельова. У текстах цієї книги Кебуладзе розглядає феноменологію не як об’єкт науки, а як досвід, який проявляється у текстах і у житті. При цьому він працює у нелінійній манері з матеріалами різноманітних жанрів та рівнів: мистецтва, культури, соціуму, а також літератури, сексу, порнографії, релігії. Кебуладзе уникає оціночних суджень і наближається у своєму феноменологічному підході до Іншого, можливо, до Чужого, без наміру щось зруйнувати або деформувати, але при цьому і без необхідності поступитися своєю позицією. Тексти, які спонукають до роздумів, тематично надзвичайно різні і торкаються проблем краси, інтелігентності, втрати сексуальності, порнографії, оригіналу і копії у мистецтві, сприйняття історії і часу.

«Коли ми справді мислимо або творимо, то щоразу зазіхаємо на нездійсненне. Так триває життя. Так ми тимчасово уникаємо смерті, смерті не як припинення фізичного існування, а як марнування часу, як перетворення життя лише на фізичне існування».

Починаючи від 2016 Кебуладзе – професор кафедри теоретичної і практичної філософії в університеті імені Тараса Шевченка у Києві.

Він перекладав українською зокрема твори Едмунда Гуссереля, Фрідріха Ніцше, Альфреда Шютца, Бернгарада Вальденфельса.

Кебуладзе живе і працює у Києві.

 

Бібліографія

 

Феноменологія. Навчальний посібник

ППС-2002

Київ, 2005

 

Феноменологія досвіду

Дух і Літера

Київ, 2011

 

Чарунки долі

Видавництво Старого Лева

Львів, 2016