© Robin-Skjoldborg

 

Кім Фупц Окесон   [ Данія ]

Датський письменник, ілюстратор, автор коміксів та сценарист Кім Фупц Окесон народився у 1958 у Вестербро, у Данії. Він виріс у комуні Альбертслунд, у 1977 завершив навчання у гімназії Валленсбек, після чого навчався у вищій школі Твіндс Райсд. Це альтернадивний шкільний проект, який готує вчителів і основним напрямком якого є вивчення досвіду життя в країнах, що розвиваються. Після завершення навчання Кім Фупц Окесон 16 місяців провів у Пакистані. Після цього він повернувся назад, до Копенгагена, де займався різними творчими проектами. Протягом певного часу він працював на радіо, почав малювати, писати, відкрив для себе жанр комікса. Закінчивши курси, він почав створювати комікси і опублікував свої перші роботи у датських газетах. Але після перших опублікованих коміксів він вирішив віддати перевагу іншим форматам і видав першу ілюстровану книгу «Hvem vover at vække guderne?» (1984; Хто наважиться розбудити богів?). Поступово він усе більше захоплювався писанням. У своїх книгах для дітей він насамперед торкається тем смерті і хвороби. У книзі «Så blev Farfar et spøgelse» (2005; «Мій дідусь став привидом»; 2004) маленький Ерік бачить вночі у себе у кімнаті покійного дідуся, який може проходити крізь стіну. Ерік вважає, що це привид. Цей буцім-то привид має ще якісь справи, але ніяк не може згадати, які саме. Разом із Еріком вони згадують, що дідусь забув попрощатися з онуком. «Окесону і Еріксону вдається простою і доступною мовою розповісти дитині, що дідусі і бабусі після смерті нікуди не зникають», — пише видання «colta.ru».

Крім наступних книжок для дітей і роботи ілюстратора для газет Окесон написав ще свій перший роман  «Min Laslo» (1993), у якому він розповідає зворушливу історію кохання юного саксофоніста Ласло і вродливої співачки. Після цього дебютного твору він написав ще сім романів і чотири оповідання для дорослих. У 1996 Окесон завершив навчання на курсах сценаристів у кіношколі Den Danske Filmskole і написав після цього цілий ряд театральних п’єс, радіовистав, сценаріїв для короткометражних та ігрових фільмів: «Den Eneste Ene» (1999; «The One and Only»), «Okay» (2002), «En familie» (2010; «A family»), «Kraftidioten» (2014; «In Order of Disappearance»). За свої сценарії він був нагороджений зокрема премією Bodil Awards, нагородою Міжнародного кінофестивалю в Копенгагені, Кінофестивалю Гамбурга, Варшавського міжнародного кінофестивалю. Окрім того Окесон є автором великої кількості романів для дорослих. Ці тексти, які своєю оповідною манерою продовжують традиції Ернеста Гемінгвея і Раймонда Карвера, перебувають на межі трагічного і комічного, розповідають історії людей, які марно шукають щастя і страждають від комплексу неповноцінності, сумнівів та заздрощів. Його стиль можна назвати мінімалістичним і кінематографічним, він рідко описує психологічні мотиви вчинків своїх героїв.

За свою літературну діяльність Окесон отримав численні відзнаки, зокрема нагороду за дитячі книги Данського міністерства культури у 1990, премію Luchs у 2000. У 2001 він був номінований на Німецьку премію для авторів дитячої літератури (Deutschen Jugendliteraturpreis).

Кім Фупц Окесон живе і працює в Остербро.

 

Бібліографія

 

Hvem vover at vække guderne?

Lindhardt og Ringhof

Kopenhagen, 1984

 

X

Gyldendal

Kopenhagen, 2003

 

Kommando Villavej

Gyldendal

Kopenhagen, 2006

 

Jonna er 54

Gyldendal

Kopenhagen, 2009

 

Vitello gør en god gerning

[Ill.: Niels Bo Bojesen]

Gyldendal

Kopenhagen, 2013

 

Pragtfuldt, pragtfuldt!

Gyldendal

Kopenhagen, 2015

 

Bådens navn

Gyldendal

Kopenhagen, 2018

 

УКРАЇНСЬКОЮ

 

Мій дідусь став привидом

[Ілюстратор: Е. Ерікссон]

Книги – XXI

Чернівці, 2018

[Переклад: Н. Іваничук]

 

РОСІЙСЬКОЮ

 

Истории для Салли

Европейский Дом

Москва, 1996

 

Как дедушка стал привидением

[Иллюстрации: Эва Эриксон]

Открытый мир

Москва, 2008

[Перeвод: Мария Людковская]

 

Гражданин, гражданка и маленькая обезьянка

[Иллюстрации: Эва Эриксон]

Открытый мир

Москва, 2008

[Перeвод: Мария Людковская]