Klappert

© Klappert



Ярослав Рудіш  [ Чехія ]

Чеський письменник і драматург Ярослав Рудіш народився 1972 року в місті Турнов. Вивчав германістику й історію в Лібереці, Празі й Цюриху. Після цього якийсь час працював викладачем німецької мови, аж доки не поїхав до Берліна на журналістську стипендію.

У своєму першому романі «Небо під Берліном» (2002) автор змалював дно столиці, що стало місцем для вуличних музикантів, самогубців, праведних робітників і безхатченків. Рудіш створив своєрідний трагікомічний світ, населений аутсайдерами, до яких він сам має дуже теплі почуття: “Якщо говорити про мову, прикладом для мене є Грабал. Якщо ж говорити про сюжет, то це маленькі герої, які відтворюють великий світ. І вони, до речі, знають значно більше, ніж деякі інтелектуали. Маленькі герої й аутсайдери – це мій світ”. У своєму другому романі «Гранд Отель» (2006) Рудіш так само робить героєм дивної історії в одній відчуженій місцині знедоленого аутсайдера. Фляйшман як асистент мешкає аж у верхній частині величезної 90-метрової ракети. Він мріє про втечу, однак на заваді стають панічні атаки, що знову й знову повторюються. У 2006 році за цим романом у Чехії було знято фільм. Рудіш написав його сценарій і навіть зіграв одну з епізодичних ролей. У романі «Потихеньку» (2007) життєвий вир чеської столиці передано в заплутаних історіях п’яти різних персонажів. У «Національній вулиці» (2013) часто зринає мотив розчарування надіями на краще життя після комунізму. В романі «Останні дні панку в Гельсінкі» (2010) ідеться про Оле. Після того як його бар «Гельсінкі» було закрито, він вирушає до Чехії, яка на той час переживає найтемніший період своєї історії. У 1987-му він разом зі своєю подружкою Ненсі намагатиметься втекти за зелений кордон, де та погубить своє життя. Німецькою мовою Рудіш працював разом із Мартіном Беккером над створенням аудіоп’єс «Lost in Praha» та «Plattenbaucowboys» (WDR, 2008/2011), а також над оперним лібрето «Exit 89» (Берлін і Прага, 2008). Разом із Яромиром Швейдіком Рудіш є творцем комічного образу Алоїса Небеля – звичайного службовця чеської залізниці, чиї будні просякнуті алкоголем і понурістю. У 2012 році цю роботу було відзначено європейською премією кіно. Пізніше цей персонаж став героєм анімаційного фільму. Разом із Петром Пихою Рудіш створив чимало театральних п’єс.

За свій дебютний роман автор у 2002 році отримав престижну премію Іржи Ортена, а у 2007-му представники політики й громадськості обрали його до списку тридцяти видатних особистостей Чехії. У 2012-2013 роках письменник був запрошеним професором Берлінського університету імені Гумбольдта. У 2011 році здобув премію «Usedomer Literaturpreis». У 2013 році Рудіш заснував гурт «Kafka Band», який музично адаптував роман «Замок» Франца Кафки. Живе в Ломніце-над-Попелкою та Берліні.

 

Бібліографія

 

Der Himmel unter Berlin, 2004

Grandhotel, 2008

Die Stille in Prag, 2012

Von Ende des Punkts in Helsinki, 2014

Nationalstraße, 2016