© Raczek

© Raczek

 

Марцін Щигельський  [ Польща ]

Марцін Щигельський народився 1972 року в Варшаві (Польща). Працював як художник-графік у часописах «Voyage», «Newsweek Polska», «Nowa Fantastyka» й навіть «Плейбой». Власний досвід шестирічної роботи на посаді художнього редактора цього чоловічого видання Щигельський змалював у сатиричному романі «PL-BOY», продовження якого вийшло через рік під назвою «Весна PL-BOYя» і стало бестселером. Працюючи як письменник, Щигельський не покинув графіку. Він займається художнім оформленням книжок для видавництв «Oficyna Wydawnicza AS», «Instytut Wydawniczy Latarnik», а також, як правило, ілюструє власні книги.

Виданий у 2007-му роман «Ярлик», в якому йдеться про війну між сусідами – молодим гомосексуалістом і старою, ультраконсервативною католичкою – викликав у Польщі значний інтерес. Через два роки Щигельський адаптував цю історію для сцени, після чого написав ще кілька успішних п’єс, серед яких і «Кохання в кредит», прем’єра якої відбулася в Лондоні у 2013-му. Цього ж таки року світ побачила книга «Філіппінки – це ми. Ілюстрована історія першого польського гьорлз-бенду». Це була книга, до якої увійшли понад 500 фотографій, 300 статей із преси, а також неоприлюднені пісні гурту, в якому протягом дванадцяти років співала мати Щигельського. Крім творів для дорослих, як, приміром, «Бінго» (2015), де йдеться про телеведучого, дружина якого дізналася, що той має коханця, Щигельський пише книги й для дітей та юнацтва. Його дебют у дитячій літературі – науково-фантастичний роман «Омега» (2009) – у 2010 році став романом року за версією «International Board on Books for Young People». На сьогодні німецькою мовою перекладені романи Щигельського «За блакитними дверима» (2010) та «Крило з паперу» (2013). Про останній із творів, у якому єврейський хлопчик у 1942 році тікає від жахливої дійсності варшавського гетто у світ книжок, газета «Tages-Anzeiger» писала: «Щигельському вдалося дуже майстерно створити фантастичну пригоду на основі реальної біографії». Радіостанція «Deutschlandfunk» назвала цю книгу “літературною підтримкою сил любові й братства”.

Як і одну зі своїх ранніх книг, письменник у 2013 році анонімно подав «Крило з паперу» на премію Астрід Ліндгрен, знову здобувши відзнаку в категорії книг для дітей віком 10–14 років. У квітні 2015-го роман увійшов до списку семи найкращих книг для юних читачів за версією «Deutschlandfunk».

 

Бібліографія

 

PL-BOY, 2003

Berek, 2007

Filipinki – to my!: Ilustrowana historia pierwszego polskiego girlsbandu, 2013

Flügel aus Papier, 2015

Hinter der blauen Tür, 2016