© privat

© private



Сергій Мазуркевич  [ Україна ]

Сергій Мазуркевич народився 1964 року в східноукраїнському місті Донецьк. У 1983 році закінчив навчання в технічному училищі рідного міста, після чого працював автослюсарем. У 1986 році вступив до юридичного інституту в Харкові, де навчався до 1990 року. Впродовж багатьох років працював викладачем йоги й водночас, до 1997 року, був редактором філософського часопису. Від 1998 року працював сценаристом на українському телебаченні, де вів різні передачі, а також розробляв формати мовлення. У той-таки час розпочав письменницьку діяльність. Він видав чимало довідників на теми здоров’я, дитячого виховання та йоги, написав «Энциклопедию заблуждений» (2001/2002), крім того, спробував себе в історичній і біографічній царині, написавши книгу про життя Христофора Колумба. Загалом видав понад тридцять книг.

Мазуркевич мандрував Азією, побував у Тайланді, Індії, Камбоджі, Непалі й Лаосі. Своїми враженнями автор ділився в подорожніх нотатках, викладених на власному сайті. Там-таки Сергій Мазуркевич публікував поезії й оповідання, стиль яких можна окреслити як магічний реалізм. Крім того, на сайті було викладено статті різної тематики, наприклад, про символи в різних культурах, а також добірку цікавих фактів з науково-популярної царини.

У 2016 році побачив світ графічний роман «Діра». Його видало видавництво «Люта справа», засноване в Києві 2014 року на піку українського конфлікту. Мазуркевич написав тексти до картин художника й ілюстратора Сергія Захарова, який змальовує в цій книзі власні переживання. Через проведення політично-мистецької акції в публічних місцях Донецька у 2014 році Захарова вислідили та захопили в полон, після чого автора півтора місяці катували в підвалах ДНР. Під час ув’язнення Сергія Захарова та його співкамерників допитували, били й позбавляли сну. Вони пережили три інсценованих розстріли. Усе відчуте напрочуд реалістично передано в малюнках книги. Сергій Мазуркевич доповнює візуальні площини видання не лише на текстуальному рівні. Два роки тому він був прес-аташе мистецької групи Сергія Захарова «Мурзилки».

Автор живе в Харкові.

 

Бібліографія

 

Ключ к долголетию,  1998

Йога для всей семьи, 2000

Энциклопедия заблуждений, 2001/02

Колумб, 2013

Діра,  2016 [Ілюстратор: Сергій Захаров]