Тамта Мелашвілі © Writers’ House of Georgia

 

Тамта Мелашвілі [ Грузія ]

Грузинська письменниця Тамта Мелашвілі народилася в 1979 році в місті Амбролаурі на північному заході Грузії. Після закінчення школи почала вивчати міжнародні відносини в Тбілісі. Мелашвілі рік прожила в Німеччині як мігрантка і почала писати про свій досвід. Потім вивчала гендерні дослідження в Будапештському Центральноєвропейському університеті, який закінчила у 2008 році. Її оповідання вперше з’явилися в Інтернеті на літературних сайтах, а згодом увійшли до різноманітних антологій. У 2010 році опублікувала свій дебютний роман “Відлік закінчився”, який був визнаний критиками як твір одного автора і отримав найпрестижнішу літературну нагороду Грузії – премію SABA у 2011 році. Переклад твору також був відзначений Німецькою молодіжною літературною премією 2013 р. Сюжет охоплює три дні – середу, четвер та п’ятницю, які сповнені хвилювань для двох 13-річних друзів, яким, окрім типових підліткових турбот, тепер доводиться відчути на собі, що таке жити в зоні конфлікту. Винахідливість потрібна, щоб розібратися в найпростіших повсякденних речах. Для цього призупиняються всі звички з мирного часу. Війна виявляється не чоловічою справою, тут потрібна передусім дівоча хитрість, щоб вижити. “Короткими, ритмічними реченнями вона створює хвилюючу безпосередність, жодного разу не скочуючись до сентиментальності. Саме завдяки волі грузинської авторки до стилю та її суворій оповідній техніці зворушливий матеріал дійсно чіпляє”, – написала про твір Ільма Ракуса в “Neue Zürcher Zeitung”. Окрім німецької, книга також перекладена хорватською, російською, албанською та англійською мовами.
Її наступна робота, “На схід” (2015), з одного боку, розповідає про грузинську дівчинку, яка росте без любові, а з іншого – про жінку, яка живе за часів тоталітаризму. Особливо вражає примарне зображення персонажів цього роману. Героїні збірки оповідань “Marines angelozebi” (2017; перекл. “Морські ангели”) – жінки різного віку та соціальної приналежності, які переважно належать до маргіналізованих груп і чиї голоси не мають ваги в публічній сфері. Наративи надають цим голосам простір для висвітлення несправедливості, нерівності та гноблення.
У 2009 році Тамта Мелашвілі була стипендіатом Південнокавказького регіонального представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля. З 2012 року є запрошеним викладачем Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі на факультеті соціальних і політичних наук. У 2014/2015 роках Тамта Мелашвілі була письменником-резидентом Літературного дому Цюріха та Фонду PWG у Цюріху. Наразі проживає у Тбілісі та є феміністичною активісткою, яка займається жіночими та гендерними питаннями.

Бібліографія

 

Counting Out

Bakur Sulakauri

Tbilissi, 2011

Towards East

Bakur Sulakauri

Tbilissi, 2015

Marines angelozebi

Batumi, 2017

Shashvi Shashvi Magvali

Bakur Sulakauri

Tbilissi, 2021